Szigetközi gombócgulyás
Hozzávalók:
1dl olaj
1 paprika, 1 paradicsom
60 dkg marhacomb
Só bors, örült kömény
Pirospaprika
Babérlevél
30 dkg burgonya
Szerecsendió
1db tojás
1 kis pohár tejföl
Petrezselyem
Olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot, végül a kockázott marhacombot, fűszerezzük- só, – bors, kömény, darált fokhagyma , piros paprika , babérlevél hozzáadásával
Közben külön edényben megfőzzük a burgonyát, sóval borssal szerecsendióval fűszerezzük. — egészet összedolgozzuk és gombócokat formázzunk belőle. A kézben a félig megtört húshoz adjuk a karikákra vágott zöldségeket , mikor majdnem puha a hús beletesszük a gombócokat, szép lassan felfőzzük . Majd a tejfölt elkeverjük 1 evőkanál liszttel, picit higítjuk vízzel, majd a forró leveshez öntjük- hőkiegyenlítésre ügyelve, összeforraljuk és az elkészült levest hegyes erőssel és petrezselyemmel díszítjük
Nagy Judit – Szigetköz régen és most