Történet

A Szigetköz tájegység hazánk társadalmilag és gazdaságilag legdinamikusabban fejlődő tájegysége. Lakossága folyamatosan nő, a falvak népességmegtartó és növelő ereje kiváló és mindezek mellett bővelkedik a páratlan természeti látnivalókban. A Duna és környezete számtalan aktív és ökoturisztikai lehetőséget és tevékenységet ad, nem csak a turistáknak, hanem a Szigetközben élőknek is. A környezet adta lehetőségeket meg kell tanulni használni, hely, eszköz és természetismeret nélkül ezek nem élvezhetőek százszázalékosan.

A kisbodaki Vízi Kultúrház csapatának célja a tájegység minél szélesebb és mélyebb körű megismertetése, egy olyan közösségi tér-élmény formájában, melyet elsősorban a helyben élők tudnak élvezni és használni. Közösségi teret építünk, mely elsődleges célja a tudásátadás, az értékmegőrzés és hagyományok és Szigetköz-kultúránk ápolása.

A múlt

A kisbodaki gátőrház épülete az 50-es években épült, közel egy hektáron elterülő, védett oldalon fekvő két szintes, közel 200 nm-es épület. Az ingatlan a Duna folyam 1835+617 km-szelvényében, az árvízvédelmi töltés mellett, az ún. mentett oldalon helyezkedik el, légvonalban 50 méterre az ágrendszertől (az ún. „Oszkár-tó” a legközelebbi kapcsolata a hullámtérhez). Az épület lakatlan, a jelenlegi gátőr a falu belterületén, a saját családi házában él, onnan látja el a feladatait. Az épület szerkezetileg jó állapotú, ám sok szempontból felújításra szorul.

2012-ben Kisbodaki Baráti Kör vezetésének (elsősorban Timár Gábor egyesületi elnöknek és Horváth János elnökségi tagnak) és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség (továbbiakban DR-VTSZ) alelnökének (Klemencz Henrik) ötlete alapján került elkészítésre a „Mentsük meg a gátőrházat” projektötlet. Ez alapján „Aktív víziturisztikai hálózatfejlesztés a Szigetközben kapcsolódó járásmódokkal” című, TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00015 azonosítószámú nyertes pályázat keretében lehetőség nyílt az ingatlan felújítására.

Az ingatlant az Önkormányzat kedvező feltételekkel bérbe vette az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (továbbiakban: ÉDUVIZIG) és elkezdődött az ingatlan fejlesztése, mind a fizikai kivitelezés, mind a szakmai tartalom fejlesztés.

A jelen

A nyertes pályázat megvalósítása igen elhúzódott, ennek ellenére 2020 elején birtokba vettük a házat és a kertjét – itt kezdődött a munka java. 2020 sajnos nem az egyszerűségéről és tervezhetőségéről volt híres, a Koronavírus alapos és erős gátat szabott terveinknek és elképzeléseinknek, ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy amit lehetett, sikerült kihozni ebből a csonka évből is. A karantén időszaka jó lehetőséget adott a gondolkodásra, a nyári időszakban viszont volt lehetőségünk programszervezésre és elkezdtük szervezni az egyik mérföldkőnek számító programunkat, a Szigetköz Jártassági Tanfolyamot.