Hírek,  Szigetköz Jártassági

Szigetköz Jártassági Tanfolyam – siker a nagyvadas előadáson – is

Ahogy a tapasztalatok mutatják, telitalálat volt a Szigetköz Jártassági Tanfolyam ötlete idén tavasszal, Hogy miért? Mert a célközönség – a szigetközi családok, főleg a beköltöző családok – már keresik az eseményeinket, nincs szükségünk komolyabb kampányra. Éppen ezért, második fokozatba kapcsolunk és fejleszteni fogunk – de ez a jövő. Lássuk a nagyvadas előadás beszámolóját, Tímár Gábor “tollából”

Szigetköz Jártassági Tanfolyam 4: Nagyvadak a Szigetközben – amiről fogalmad se volt eddig

Ismét a szabadba vonultunk, hogy ne zsúfolódjunk össze a kis oktatószobában a járvány közepette. Nem bántuk meg: amíg a gyerkőcök birtokba vették az udvart, addig a számos érdeklődő figyelemmel hallgatta Babrik Zsolt és Varga Dávid előadását. Szeptember 26-án, az ősz első csípős napján régi és új „hallgatók” szívták magukba az ismereteket. A tartalmas és élvezetes előadás során megismerkedtünk a gímszarvas, az őz, a dámszarvas, az őz és a vaddisznó életével, szaporodásával, vadászatával, – és igen, a mező- és erdőgazdasági károkozásával is.

Megtudtuk, hogy a nagyvadjaink közül egyedül az őz jelöl területet magának. Csoportosulásukat rudlinak hívjuk; e formán hatalmas mezőgazdasági területeket tudnak letarolni. A hím gímszarvasok minden évben eldobják agancsukat, majd újra növesztik azokat. A legszebb koronát mintegy tizenkét éves korukra fejlesztik, akkor a legkeresettebb a trófeájuk. A német vadászok körében az járja, ha nem ejtettél még Magyarországon gímszarvast, akkor nem is vagy igazi vadász – járhattál akár Afrikában vagy más földrészen. A dámokat az ember az idők során már egyszer háziasította, onnan vadultak vissza. Mondjuk, nem sok örömünkre, mert szelíd, nappali állat, így nem hagyja a többi (igazi) vadat pihenni.

Ami az intelligenciát illeti, a vadászok állítják: az őz elemit végzett, a szarvasnak érettségije van, no de a vaddisznó, az több diplomás!!

Rendkívül okos, sőt furfangos állat. Figyeli az embert, igyekszik kiismerni a szokásait és azokhoz alkalmazkodik. Megismerhettünk aztán olyan vadásztörténeteket is, amik az igazi remetekanokról szóltak. A többször meglőtt, de túlélő, egyre okosabb vadkanok történetét mesélte el nekünk Zsolt, Dávid – de bekapcsolódott a sztorizásba Világi Józsi is.