Recept

Csiripiszli (vagy csíramálé, ki hogy ismeri…)


Böjti időszakra otthon is elkészíthető a csiripiszli (csíramálé). Némi türelem és kitartás szükségeltetik. Íme a régi recept:

Tiszta búzát vagy rozskeveréket egy éjszakára vízben áztatják. Szitára ruhát tesznek, arra rakják a magot, fehér gyolccsal leterítik, és hét-nyolc napig langyos vízzel locsolják. Csírázni kezd, 1-2 centiméterre hagyják, s figyelik, mikor kezd lilulni. Ha zöld, akkor már nem jó, mert keserű. Húsdarálóval az egészet ledarálják kétszer, majd két-háromszor langyos vízzel leöblítik és leszűrik. A levét tiszta liszttel bekeverik, olyanra, mint a palacsintatészta, sűrűbbre nem szabad hagyni. Lábasba teszik, körbe nádszálat dugnak bele, hogy a gőzét kipipálhassa és ki ne fusson. Kemencében vagy sütőben szép pirosra megsütik.

(Szakál Péter kisbodaki lakostól)