Hírek,  Szigetköz Jártassági

Bemutatkozik a Szigetköz Jártassági Tanfolyam – 2020 tavasz – Kisbodak

A programsorozat szigetközi, de leginkább Szigetközbe újonnan beköltöző családok számára készült. Az 5 alkalom alatt olyan előadásokat hallhattok, amelyek nem csak felnőttek, hanem gyerekek számára is érdekesek lehetnek és a természetesen Szigetközről szólnak. Megismerhetitek a Szigetközt a legérdekesebb oldalairól, megtanultok majd egy evezni a szigetközi vizeken, egy kicsit jobban tájékozódni a parton, megismeritek a népszokásokat, egy kicsit a tájszavakat is – még inkább Szigetköziek lesztek…


Tudnivalók

A Szigetköz Jártassági Tanfolyam szervezője és ötletgazdája Klemencz Henrik, a koordinátora a Kisbodaki Vízi Kultúrház Projekt és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség. Elsődleges célunk a szigetközi családok számára szóló természeti nevelés, illetve hasznos családi hétvégi időtöltések biztosítása. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a Szigetközbe beköltöző új családok szorosabb köteléket alkothassanak új lakókörnyezetükkel. A programsorozatban változás előfordulhat, ám szeretnénk tartani magunkat a menetrendhez.

FIGYELEM: a programsorozat érdeklődés esetén nyáron és ősszel folytatódik!

Az előadásokért annyi pénzt fogadunk el támogatás formájában, mely az előadók költségét, a hely és az eszközök bérleti díját fedezi.

Minden egyes előadás előtt a jelentkezők plusz részleteket tudnak meg az aktuális alkalomról a szervezőktől.


A tavaszi menetrend

1. alkalom: 2020 ápr. 18. –

Az egész család számára

09:00 – 14:00 Kisbodak, Vízi Kultúrház

Az első alkalom az egész család számára érdekes és hasznos! A rövid bemutatkozás során megismerhetitek a Szigetköz Jártassági Tanfolyam tartalmát és céljait, illetve a tanfolyamnak otthont adó Kisbodaki Vízi Kultúrházat. Ezek után egy a Szigetköz néprajzáról hallhattok egy kis előadást, baráti, kötetlen beszélgetés formájában. Az előadó Bolla-Cserjési Kinga múzeumpedagógus. Fontos, hogy a tanfolyam során ne egy iskolai előadás-sorozatot képzeljetek el, hanem inkább egy laza hétvégi szabadidős programot.

A néprajzi előadás után a Szigetköz kialakulását ismerhetitek meg egy képzett pedagógus és biológus-csapat előadásában. Az előadásokat vezeti: Horváth Balázs

Végezetül megkezdjük a vízi-jártassági ismeretünket. Előadó Klemencz Henrik (Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség) Megismeritek a hazai vizeket általánosságban és a Szigetköz vizeit kicsit részletesebben – természetesen vízitúrás szempontból, mindezek mellett a vízi-közlekedés szabályait és egy kis evezés technikát. A napot egy kis séta zárja a kisbodaki Kristóf-hídhoz.


2. alkalom: Ápr. 25- – Kertészeti előadás a Föld-napja alkalmából –

elsősorban felnőttek számára ajánlott előadások

10:00 – 16:00 – Kisbodak, Vízi Kultúrház

A tavaszi veteményes kert: kertészeti előadás – balkonláda és magaságyás, komposztálás.

Városi kertészkedés a BALKON ládarendszerével, bővíthető konyhakert kis helyen. A BALKON egy kombinálható, fából készült, zöldségek, gyümölcsök és fűszerek termesztéséhez fejlesztett ládarendszer, aminek segítségével kertünket minden irányba bővíthetjük!

Tippek egy eredményes konyhakert kialakításához és fenntartásához balkonon, teraszon városban kertészkedőknek.


3. alkalom: május 23 – Szigetköz madarai és élővilága testközelből.

Az egész család számára.

14:00 – 18:00 – Kisbodak, Vízi Kultúrház

Egy nagyon érdekes és kicsit vicces délutáni előadás keretében ismerkedhettek meg a Szigetköz madárvilágával. A játékos előadás után pedig távcső a nyakba és indulunk a vízpartra madarakat lesni…Zseniális előadónk Nagy Kornél, madarász és természetjáró


4. alkalom: június 6. Evezés technika és gyereknap.

Az egész család számára.

10:00 – 15:00 – Kisbodak, Vízi Kultúrház

Vízreszállunk és megtanulunk kenuzni, kenut kormányozni és túrázni Kisbodak vizein. Evezős ruházatot hozni kell! A legkisebbek számára pedig a kisbodaki belső-tavak partján tartandó gyermeknapot javasoljuk kikapcsolódásra!


5. alkalom: június 27. – Nemzetközi Duna-nap – Közös vízitúra és oklevél átadás.

Az egész család számára

10:00 – 18:00 – Kisbodak, Vízi Kultúrház és vízpart

Lezárjuk az első Szigetköz Jártassági Tanfolyamot egy játékos vizsga után, melyen mindenki át fog menni! Mindezek mellett a részvevő családok között egy kis főzőversenyt hirdetünk aznapra. A legkisebbek megkapják a Bébi Kapitány kitűzőt, a nagyobbak pedig egy szép oklevéllel, tudással és sok kellemes emlékkel távozhatnak és térhetnek később vissza a vízpartra.


Jelentkezés&Érdeklődés

A jelentkezés az [email protected] és címen, illetve a hamarosan elkészülő űrlapon lehetséges. Ha kérdésetek lenne, hívjátok a +36 20 515-0911-es telefonszámot.