Szigetköz Jártassági

Szigetköz Jártassági Tanfolyam – az alap koncepció

MATULA-PROGRAM a Szigetközben

készítette: Klemencz Henrik

Preambulum

A Szigetköz tájegység hazánk társadalmilag és gazdaságilag legdinamikusabban fejlődő tájegysége. Lakossága folyamatosan nő, a falvak népességmegtartó és növelő ereje kiváló és mindezek mellett bővelkedik a páratlan természeti látnivalókban. A Duna és környezete számtalan aktív és ökoturisztikai lehetőséget és tevékenységet ad, nem csak a turistáknak, hanem a Szigetközben élőknek is.

A környezet adta lehetőségeket meg kell tanulni használni, hely, eszköz és természetismeret nélkül ezek nem élvezhetőek százszázalékosan.

A kisbodaki Vízi Kultúrház csapatának célja a tájegység minél szélesebb és mélyebb körű megismertetése, egy olyan közösségi tér-élmény formájában, melyet elsősorban a helyben élők tudnak élvezni és használni. Ezt a célt szolgálja többek között a Szigetköz Jártassági Tanfolyam

A Szigetköz Jártassági Tanfolyam

Egy több alkalomból álló, rendszeres időközönként ismétlődő programsorozat szigetközi és kifejezett a Szigetközbe újonnan beköltöző családok számára. A sorozat alkalmai alatt olyan előadásokon vehetnek részt az érdeklődők, amelyek nem csak felnőttek, hanem gyerekek számára is érdekesek, hasznosak lehetnek és minden esetben olyan témaköröket ölelnek fel, melyek kötődnek a Szigetközhöz. Kifejezetten családi programok ezek, a családi minden korosztálya együtt is élvezheti és gyakorolhatja az előadásokon elhangzottakat.

Témakörök és előadók

A témakörök egy vagy több előadást is átölelhetnek. Az előadások mindegyike tartalmaz egy kis beszélgetést (hívjuk elméletnek) és természetjárást vagy kézműves elfoglaltságot (legyen ez a gyakorlat) illetve esetenként valamilyen ételkészítést. A felsorolás nem teljes, igény szerint bővülhet.

Vízi jártassági ismeretek: evezés és ennek teljes technikai illetve jogszabályi környezete. Ennek a témakörnek a mentora Horváth Csaba olimpiai és világbajnok kenus, aki alkalmanként személyesen ad elő az események során.

Természetrajz: minden ami Szigetköz. Vízrajz, flóra és fauna biológusok természetvédők előadásában.

Néprajz: A Szigetköz története, népi mesterségek, építészet, szokások és népviseletek bemutatása, ismertetése. A témakör mentora: Bolla-Cserjési Kinga

Vízügyi ismeretek: érdekességek a vízügy világából, az ágrendszerről és vízügyi tevékenységekről, úgymint árvízvédelem, a gátőr munkája, stb.

Kertészet: mit csinálhatunk hátul a kertben tavasszal vagy ősszel? Ez nem kifejezetten Szigetköz, de kifejezetten hasznos a városból vidékre költözött családok számára.

Horgászat: a halfogás művészete és szabályai. Terveink között szerepel egy vizsgaszerző alkalom szervezése is. Mentornak a Megyei Horgász Szövetséget szeretnénk felkérni.

Az előadások

Az előadások helyszíne a kisbodaki Vízi Kultúrház előadó termei és udvara, a kisbodaki kikötő, a kisbodaki faluház, Ásványráró vízpartja és kempingje, attól függően, hogy a téma mit kíván meg. Az előadások nem frontális módszerrel zajlanak, inkább egy barátságos kerekasztal beszélgetés formát kell elképzelni. Ha az időjárás engedi minden szabadtéren zajlik, zárt helyiségben a téli időszakban történnek az előadások.

A természetjárás túrakenukkal, Viator Mundi családi csónakkal, kerékpárral vagy gyalogosan történik. A vízi természetjárással evezés oktatás, a gyalogos természetjárással pedig minden esetben valamilyen természetrajzi megfigyelés kötnek össze az előadók.